Karneval i København – Paraden afvikles mens festival udskydes

EFTER 2 ÅRS CORONA NEDLUKNING AF KARNEVAL I KØBENHAVN, ER DER STADIG MEGET USIKKERHED FORBUNDET MED AFVIKLING AF ARRANGEMENTET COPENHAGEN CARNIVAL.
Grundet de stigende priser, finder bestyrelsen det ikke muligt at kunne bære hele projektet sikkert igennem. Derfor vil der i år blive holdt fast i den traditionelle parade på Strøget. Selve folkefesten i Fælledparken aflyses og rykkes til næste år i 2023.

-Vi har oplevet prisstigninger på mellem 100% og helt op til 500%, hvilket har stillet karnevallet overfor så hårde økonomiske præmisser, at det ikke længere kan være med, fortæller karnevalsleder Louise Kubert.

De høje prisstigninger opleves efter to år med Corona nedlukninger, hvor den manglende efterspørgsel på lejet materiel til festivalbranchen, synes at have lagt et indtægtspres på leverandørerne. Det værende alt fra scener, lyd og lys til toiletter, hegn og telte. Det opleves også at leverandører har meldt ud, at de ikke har materiel nok til alle de arrangementer der foreligger i år. Og aflyste arrangementer fra 2021 også er rykket frem til 2022.

-Der er sikkert nok flere årsager til de stigende priser, hvilket formodentligt er en kombination af rigtigt mange ting, fortæller Louise Kubert.

Foto: Copenhagen Carnival
-Faktum er bare, at økonomien skal kunne hænge sammen. Det nytter ikke noget at satse med bind for øjnene og bare håbe at det hele nok skal gå. For det er at gamble med leverandørernes levebrød. Vi vil ikke risikere at stå tilbage efter afvikling med den usikre risiko, at vi ikke kan betale vores regninger hos vores gode samarbejdspartnere og leverandører – Det vil jeg ikke være med til, siger Louise Kubert.

ARTIST SKOLER OG FORENINGER STÅR SAMMEN
Også programlisten med artister er ramt. Selvom Corona synes at være et overstået kapitel herhjemme i Danmark, har udlandet flere steder stadig udfordringer, hvilket også påvirker karnevallets muligheder for dets udenlandske artist deltagelse fra både Brasilien, USA og flere Europæiske lande.

Bestyrelsen og de frivillige bag Copenhagen Carnival har derfor måtte træffe en meget svær beslutning i år om, at rykke næsten hele folkefesten frem til 2023. Det er tredje år i karnevallets 40 år lange historie, hvor festen ikke vil blive afviklet. Dog vil der blive holdt fast i den traditionelle parade ned gennem Strøget, som vanligt foregår pinselørdag den 4. juni fra Kongens Nytorv kl 10. Paraden vil bevæge sig ned ad Strøget mod Rådhuspladsen.

Københavns karnevals deltagende artistgrupper, foreninger og musik- og danseskoler vil udover deltagelse i paraden, selv arrangere mindre gadefester rundt omkring i København, samt optrædener på forskellige spillesteder i hele pinseweekenden.

MODGANG, DØDSFALD OG CORONA NEDLUKNINGER
Det er ingen hemmelighed, at det har været nogle hårde år for Copenhagen Carnival, som tilbage i 2018 måtte rejse karnevallet for nul kroner på kun 2 måneder. I 2019 mistede det samarbejdspartner og protektor Master Fatman blot 2 måneder før afvikling, som stod for hele børnekarnevalsdelen. Og herefter blev landet lukket ned i 2020 pga. COVID-19, igen 2 måneder før afvikling, hvorefter endnu et års tvungen nedlukning af karneval i København fulgte i 2021.

Fra 2019 og frem til i dag, har det derfor også været nødvendigt at takke nej tak til de ansøgte støttekroner. Særligt fra Kultur- og Fritidsudvalget, som karnevallet igen i år må se sig nødsaget til at afslå at modtage. Årsagen har udover Regeringens aflysninger af alle festivals i 2020 og 2021 samt forhøjede priser været, at karnevallet har modtaget meget mindre end det ansøgte og ikke fundet nødvendig sikkerhed i, at kunne leve op til alle de krav og forventninger, som pengene har været søgt til.

Ligeledes har det i år været svært at rekruttere nok frivillige til at stå ved backstage indgange, bar, scener og lignende. De frivillige har nemlig stor betydning for at kunne afvikle folkefesten med gratis adgang for alle. Et lønnet personale ville resultere i indgangsbetaling for publikum, og dette går imod karnevallets mål for, at alle uanset økonomisk formåen, kan deltage på lige fod.

KULTURELLE ILDSJÆLE FINDES STADIG
Bag Karnevalsforeningen står udelukkende frivillige ildsjæle – et sammenhold og fællesskab, som bestyrelsen ærligt mener må have bestået sin prøve nu, efter så mange års udfordringer. Udover pinsens frivillige, søger karnevallet lige nu også flere ansvarshænder, som med nye friske øjne kan være med til at bidrage til udviklingen og bringe karnevallet ind i fremtiden.

-Vi er dog alligevel positivt stemt overfor den kommende pinseweekend, hvor vi igen efter 3 år kan komme ud og skabe glæde og fest i København. Vi værdsætter og glæder os over al den hjertevarme opbakning karnevallet får fra både udenlandske og herboende deltagende skoler og foreninger, samt forståelse og støtte fra samarbejdspartnere. Og vi kommer stærkt igen i 2023, fortæller Louise Kubert

Bestyrelsen